Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb kukurydziany zaskakuje swoją strukturą i smakiem. Chleb z mąki kukurydzianej w konsystencji przypomina ciasto, jest też bardzo wilgotny i odrobinę słodki. Dlatego taki rodzaj pieczywa najlepiej nadaje się na śniadanie. Kromka kukurydzianego chleba najlepiej smakuje posmarowana masłem i miodem lub konfiturą. Jeśli do surowego ciasta dodasz cukier, możesz upiec małe, słodkie babeczki lub muffinki.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4397
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 659
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2057
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4397
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 659
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2057
Składniki
W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj wodę lub mleko, drożdże i cukier ze 150 g mąki uniwersalnej. Pozostaw do wyrośnięcia przez kilkanaście minut. W drugiej misce wymieszaj jajko oraz olej i wlej do miski. Dodaj kolejne 150 g mąki uniwersalnej, mąkę kukurydzianą i sól. Mieszaj łyżką albo włącz robot kuchenny ze specjalnym hakiem. Gdy masa będzie rozmieszana, dodawaj pozostałą część mąki i zagnieć ciasto lub wyrób robotem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Następnie zeskrob resztki składników z miski, uformuj kulę i przełóż na stolnicę. Chwilę zagnieć i ponownie przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw tam duży, żeliwny garnek (ok. 30 cm) lub głęboką, okrągłą brytfankę. Wyrośnięte ciasto chlebowe ostrożnie przełóż do rozgrzanego garnka i wstaw do pieca na 30 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostaw chleb w garnku, a gdy lekko ostygnie, wyjmij go i wystudź bochenek na kratce.