Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb kukurydziany zaskakuje swoją strukturą i smakiem. Chleb z mąki kukurydzianej w konsystencji przypomina ciasto, jest też bardzo wilgotny i odrobinę słodki. Dlatego taki rodzaj pieczywa najlepiej nadaje się na śniadanie. Kromka kukurydzianego chleba najlepiej smakuje posmarowana masłem i miodem lub konfiturą. Jeśli do surowego ciasta dodasz cukier, możesz upiec małe, słodkie babeczki lub muffinki.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 127
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 127
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj wodę lub mleko, drożdże i cukier ze 150 g mąki uniwersalnej. Pozostaw do wyrośnięcia przez kilkanaście minut. W drugiej misce wymieszaj jajko oraz olej i wlej do miski. Dodaj kolejne 150 g mąki uniwersalnej, mąkę kukurydzianą i sól. Mieszaj łyżką albo włącz robot kuchenny ze specjalnym hakiem. Gdy masa będzie rozmieszana, dodawaj pozostałą część mąki i zagnieć ciasto lub wyrób robotem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Następnie zeskrob resztki składników z miski, uformuj kulę i przełóż na stolnicę. Chwilę zagnieć i ponownie przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw tam duży, żeliwny garnek (ok. 30 cm) lub głęboką, okrągłą brytfankę. Wyrośnięte ciasto chlebowe ostrożnie przełóż do rozgrzanego garnka i wstaw do pieca na 30 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostaw chleb w garnku, a gdy lekko ostygnie, wyjmij go i wystudź bochenek na kratce.