Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb łyżką mieszany z ziarnami jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu, a do tego tani. Pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i miękki pachnący środek. To kto się skusi? Zapiszcie przepis na później. Taki chlebek jest na każdą kieszeń, porównując ceny w sklepach i piekarniach, ten chleb zjesz ze smakiem i wiesz co jesz.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15605
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4687
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2879
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15605
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4687
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2879
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę chlebową. Wsyp ziarna, sól i wymieszaj łyżką. Ciepłą, ale nie gorącą wodę wymieszaj z miodem i drożdżami instant. Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru, a drożdże instant na świeże 20 g. Następnie wodę wlej do miski z mąką i ziarnami. To jest również dobry moment, żeby wlać ocet. Dlaczego ocet dajemy do chleba? Ocet dodany w niewielkiej ilości sprawi, że chleb pieczony na drożdżach, będzie miał delikatny posmak pieczywa wypiekanego na zakwasie. Całość wymieszaj łyżką dokładnie i przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Po upływie 20 min. ponownie dokładnie wymieszaj ciasto i przelej do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Papier do pieczenia możesz posmarować masłem i posypać np. płatkami owsianymi, lub innym ulubionym ziarnem. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do podwojenia swojej objętości. Tak przygotowany chlebek wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu, wyjmij chlebek z keksówki i studź na kratce. Smacznego!!!