Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki chleb z chrupiącą skórką. Przepis od sąsiadki, zawsze się udaje!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5054
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1958
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5054
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1958
Składniki
Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami. Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.
Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach
Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy.