Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na chleb razowy. Jest pyszny, smakuje wyśmienicie z samym masłem, długo zachowuje świeżość. Mi wszedł trochę jest niski, ale to w niczym nie przeszkadza. Po prostu podzieliłam ciasto na 2 małe keksówki, taki miałam zamysł, ale aby otrzymać zgrabny bochenek – polecam upiec w jednej formie.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182159
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 289
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182159
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 289
Składniki
Mąkę pszenną i żytnią, drożdże, sól, ziarna sezamu przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wodę, miód i olej. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość ( na około 30minut). Formę keksową (długą na około 25cm) posmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na blat posypany niedużą ilością mąki i krótko zagnieść. Następnie uformować rulon i przełożyć do formy. Ciasto posmarować wodą i posypać ziarnami sezamu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30minut). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ostrym nożem ponacinać wierzch chleba tworząc wzór małych kwadracików. Formę wstawić do piekarnika, chleb piec 40-45 minut. Po tym czasie upieczony chleb wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i wystudzić.