Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na chleb razowy. Jest pyszny, smakuje wyśmienicie z samym masłem, długo zachowuje świeżość. Mi wszedł trochę jest niski, ale to w niczym nie przeszkadza. Po prostu podzieliłam ciasto na 2 małe keksówki, taki miałam zamysł, ale aby otrzymać zgrabny bochenek – polecam upiec w jednej formie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Mąkę pszenną i żytnią, drożdże, sól, ziarna sezamu przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wodę, miód i olej. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość ( na około 30minut). Formę keksową (długą na około 25cm) posmarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć na blat posypany niedużą ilością mąki i krótko zagnieść. Następnie uformować rulon i przełożyć do formy. Ciasto posmarować wodą i posypać ziarnami sezamu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30minut). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ostrym nożem ponacinać wierzch chleba tworząc wzór małych kwadracików. Formę wstawić do piekarnika, chleb piec 40-45 minut. Po tym czasie upieczony chleb wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i wystudzić.