Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, choć nieco "rozciągnięty" chleb domowej roboty na bazie jogurtu greckiego, polecam :)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7251
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2702
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20218
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 587
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 822
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7251
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2702
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20218
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 587
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 822
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż się rozpuszczą. Jogurt wymieszać z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek do drożdży i dosypać tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min.
Następnie dodać obie mąki, pozostały jogurt, sól i oliwę z oliwek, wymieszać. Na końcu dodać ziarna i wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek chleba, ponacinać, posmarować wodą , posypać ziarnami i zaczekać jeszcze ok. 20-25 min. Piec przez 10 min. w temp. 220 stopni, a następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze przez ok. 40-45 min. Smacznego!