Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, choć nieco "rozciągnięty" chleb domowej roboty na bazie jogurtu greckiego, polecam :)
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż się rozpuszczą. Jogurt wymieszać z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek do drożdży i dosypać tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min.
Następnie dodać obie mąki, pozostały jogurt, sól i oliwę z oliwek, wymieszać. Na końcu dodać ziarna i wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek chleba, ponacinać, posmarować wodą , posypać ziarnami i zaczekać jeszcze ok. 20-25 min. Piec przez 10 min. w temp. 220 stopni, a następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze przez ok. 40-45 min. Smacznego!