Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem ziaren słonecznika...polecam ;)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2205
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3305
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1347
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2102
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2205
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3305
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1347
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2102
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Potem dodać resztę mleka, mąki pszennej i całą żytnią, sól, jogurt w temp. pokojowej i całość wymieszać. Na koniec dodać słonecznik i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Potem uformować 2 podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika chleby posmarować wodą i naciąć.
Piec w temp.180 stopni przez ok. 35-40 min. Smacznego!