Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki i puszysty chleb na kefirze, przepyszny. Dzięki dodatkowi kefiru zachowuje dłużej świeżość.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11876
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 204
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11876
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 204
Składniki
Do miski przesiej przez sitko mąkę pszenną luksusową, następnie zrób w niej dołek i wsyp drożdże oraz cukier. Wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę, oraz kefir. Możesz przemieszać łyżką sam środek, czyli mokre składniki, ale nie musisz, bez mieszania też chlebek wyjdzie jak trzeba. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Gdy drożdże zaczną pracować wsyp sól, wrzuć miękkie masło i wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Jeśli ciasto nie będzie odchodziło od misy miksera i będzie kleiste, możesz podsypać śmiało mąką. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i wrzuć do miski posmarowanej olejem. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto walnij piąstką w celu odgazowania i uformuj z niego zgrabną kulę – zgrabny bochenek. Kulę połóż na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką ( bardzo ładnie utrzymuje kształt). Pozostaw tak na 30 – 40 min. do napuszenia. Gdy ciasto się napuszy, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i zrób nacięcie ostrym nożem w 3, 4 miejscach. Piecz w nagrzanym piekarniku 180° C, na dno piekarnika włóż naczynie lub keksówkę z wrzącą wodą i tak piecz przez pierwsze 15 min. Następnie uchyl piekarnik i wyjmij naczynie z wrzącą wodą z piekarnika, zamknij piekarnik i piecz jeszcze 30 – 40 min. do zarumienienia się bochenka. Pozostaw chleb na kratce do wystygnięcia. Smacznego!!!