Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam bardzo szybki i łatwy do wykonania domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance. Piekę ten chleb w sytuacji kryzysowej albo gdy rodzina ma na niego ochotę. Bardzo smaczny, miękki w środku, idealny na kanapki, polecam!
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1245
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 72
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15708
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 82
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 2332
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1245
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 72
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15708
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 82
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 2332
Składniki
Szklanka - 250 ml Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać składniki. Odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, dokładnie wymieszać. Następnie wlać maślankę i wyrośnięte drożdże. Wymieszać składniki łyżką, a potem wyrobić ciasto ręką, dosypując stopniowo mąkę tak aby uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto może się delikatnie (!) lepić.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu około godziny. Musi podwoić swoją objętość. Można też wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C tak na około 20 minut. Wtedy ciasto szybciej podwoi swoją objętość. Keksówkę o wymiarach 22,5 x 8,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki. Wierzch ciasta zwilżyć wodą i posypać czarnuszką, ziarnami lnu lub tym co lubicie. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Chleb piec 45 - 50 minut (środkowy poziom piekarnika, funkcja góra - dół), do suchego patyczka. Wyciągnąć chleb z piekarnika, chwilę odczekać aż lekko przestygnie. Następnie wyjąć chleb z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!