Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek na maślance. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie, jak wszystkie domowe chleby. Jest bardzo smaczny, ma miękki i wilgotny miąższ. Bardzo Wam polecam swojskie chleby. Zapach podczas pieczenia jest wspaniały, a smak..... Musicie koniecznie spróbować.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1147
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 107
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10585
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1147
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 107
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10585
Składniki
Drożdże i cukier dodać do wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wlać maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej), wsypać obie mąki, sól, wlać zaczyn i olej. Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. Następnie nakryć miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąka. Wierzch chleba posmarować maślanką i posypać makiem i sezamem. Jeśli nie macie maku i sezamu, to można posypać mąką. Tak przygotowany chleb odstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby podrósł do brzegów foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.