Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, smaczny, wilgotny , każdemu posmakuje.
Keksówka do pieczenia 12 x 30 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11969
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16504
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5313
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11969
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16504
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5313
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru i trochę ciepłej wody. Mąki przesiać, wymieszać z solą , płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika i lnianego siemienia. Do sypkich produktów dodać rozpuszczone drożdże, resztę ciepłej wody, maślankę, mieszać łyżką 5 - 8 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Gdyby masa była zbyt zwarta dolać troszkę wody aby była to konsystencja gęstego budyniu. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę posmarować tłuszczem, dno można posypać płatkami owsianymi, włożyć wyrośnięte ciasto. Jajko roztrzepać , posmarować, posypać czarnuszką.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić i piec 50 - 60 minut, do dobrego zrumienienia. Gdyby zbyt mocno się rumienił można przykryć folią. Po upieczeniu studzić na podstawce.