Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, smaczny, wilgotny , każdemu posmakuje.
Keksówka do pieczenia 12 x 30 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18460
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18460
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru i trochę ciepłej wody. Mąki przesiać, wymieszać z solą , płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika i lnianego siemienia. Do sypkich produktów dodać rozpuszczone drożdże, resztę ciepłej wody, maślankę, mieszać łyżką 5 - 8 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Gdyby masa była zbyt zwarta dolać troszkę wody aby była to konsystencja gęstego budyniu. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę posmarować tłuszczem, dno można posypać płatkami owsianymi, włożyć wyrośnięte ciasto. Jajko roztrzepać , posmarować, posypać czarnuszką.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić i piec 50 - 60 minut, do dobrego zrumienienia. Gdyby zbyt mocno się rumienił można przykryć folią. Po upieczeniu studzić na podstawce.