Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Długo utrzymuje świeżość dzięki maślance.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 959
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3102
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 959
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3102
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Do przesianej mąki wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu naczynia, w którym będzie pieczone i odkładamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C. Do blaszki 25x12 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką wkładamy uformowany chleb i nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia.
Pieczemy chleb 30 minut w 210 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy natychmiast z blaszki na kratkę kuchenną. Chleb na maślance gotowy!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.