Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek jest smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie wypróbujcie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 161
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1253
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 227
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 161
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1253
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 227
Składniki
Przygotować zaczyn. Do miski wlać wodę, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać obie mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wlać wodę z ogórków i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować wodą. Można posypać makiem. Zostawić w foremkach na 20 minut, żeby chleby podrosły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremek.