Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wymaga nieco cierpliwości ale naprawdę warto.... Chleb jest przepyszny i długo utrzymuje świeżość.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105481
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4554
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 37
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105481
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4554
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 37
Składniki
Składniki zaczynu poolish wymieszać, odstawić na 10-12 godzin do wyrastania (najlepiej zrobić to rano, żeby ciasto właściwe zacząć wyrabiać wieczorem).
W misie miksera wymieszać mąkę z drożdżami, wodą, cukrem, solą i zaczynem. Wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski na około 3 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie ciasto należy dwukrotnie złożyć w ciągu pierwszych dwóch godzin wyrastania, naciągając jego boki wilgotnymi dłońmi (ciasto jest dość kleiste).
Formę, w której będzie się piekł chleb, wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam owalnego naczynia żaroodpornego). Ciasto oprószyć mąką, uformować owalny bochenek, przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Na godzinę przed pieczeniem ciasto wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.