Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszny chleb, który pachnie i smakuje jak ruskie pierogi, jak zostaną Wam ziemniaki z obiadu warto dodać twaróg i smażoną cebulę, a wyjdą takie pyszne chlebki. Zapraszam serdecznie na film z przepisem i Życzę Wszystkim smacznego !!!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 364
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21868
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 364
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21868
Składniki
Na początku ziemniaki musimy ugotować w osolonej wodzie. Już teraz zajmiemy się drożdżami, musimy je rozpuścić w ciepłej wodzie, do kubka wlewamy ciepłą wodę, nie gorącą, wrzucamy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut w temperaturze pokojowej. Gdy ziemniaki się ugotują musimy je odcedzić i na gorąco utłuc, następnie przerzucamy je do większej miski. Już teraz zajmiemy się smażeniem cebuli, rozgrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej rzepakowy, gdy tłuszcz będzie rozgrzany odpowiednio, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż się zarumieni, w trakcie smażenia dorzucamy 1 łyżkę cukru i sól do smaku, mieszamy i na sam koniec dorzucamy posiekany czosnek, wszystko smażymy jeszcze 30 sekund, po tym czasie patelnie zdejmujemy z gazu i wszystko przekładamy do miski z ziemniakami, dorzucamy zmielony twaróg, pieprz, całość wstępnie mieszamy. Następnie dorzucamy dwa rodzaje mąki i rozpuszczone drożdże z wodą, razem ma być 400 ml wody, całość jeszcze delikatnie solimy i mieszamy aż wstępnie wszystkie składniki się połączą, następnie blat podsypujemy mąką i ciasto wyrabiamy ręcznie około 10 minut aż zrobi się jednolite, podczas wyrabiania należy podsypywać ciasto mąką, ale nie za dużo, mam być bardziej luźne niż twarde i zbite. Już teraz ciasto formujemy i zagniatamy do środka następnie przekładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy zagniatając do środka, można podsypać odrobiną mąki. Po kilku minutach ciasto porcjujemy nożem na 4 równe części. Już teraz formujemy chlebki, zagniatając ciasto do środka i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie chlebki odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1 godzinę, po tym czasie każdy chlebek nacinamy od góry ostrym nożem lub żyletką, spryskujemy zimną wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni, góra, dół, bez termoobiegu i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy kolejne 25-30 minut, wszystko zależy od stopnia zarumienienia chleba jaki lubicie. Pod koniec pieczenia należy jeszcze tylko spryskać chlebki zimną wodą, będą jeszcze bardziej chrupiące. Po upieczeniu chlebki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Gotowe !!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego.