Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wypiek jest najlepszy, bo długo poleży.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70986
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 511
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15500
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3352
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 70986
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 511
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15500
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3352
Składniki
Wykonanie: Mąkę i sól razem wymieszać, dodać suche drożdże. Z świeżych drożdży zarobić rozczyn. W środku mąki zrobić dołek, wlać przygotowany rozczyn, olej, miód i wodę. Ciasto dokładnie wyrobić rękami lub mikserem przez 5-10 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów (polecam mikser). Gotowe ciasto przenieść do foremek o wymiarach 21x10 cm wysmarowanych masłem i posypanych otrębami. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu. SMACZNEGO.