Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wypieku chleba orkiszowego na zakwasie potrzebujemy wcześniej zrobić zakwas. Aby go przygotować kilka dni przed pieczeniem należy zmieszać mąkę z wodą, poczekać trzy -cztery dni aż przefermentuje i codziennie dokarmiać łyżką mąki. Chleb orkiszowy wspaniale smakuje z pastami warzywnymi.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 216
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 907
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 216
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 92
Składniki
Orkiszowy chleb na zakwasie robię z zakwasu orkiszowego. Wieczorem odmierzam 40 g zakwasu, dodaję 100 g wody i 100 g orkiszowej mąki. Po dokładnym wymieszaniu przykrywam miskę folią i odstawiam na około 10 godzin (robię to zazwyczaj wieczorem około godziny 22:00, a rano około godziny 8:00 mam ładnie przefermentowaną pieniącą się mieszaninę). W drugiej misce mieszam 350 g mąki i 200 g wody. Mieszanie to polega jedynie na krótkotrwałym delikatnym niecałkowitym połączeniu z wodą, aby powstały "strzępy" niedokładnie wymieszanej mąki. Odstawiam na pół godziny. Ten proces nazywa się autolizą. Zabieg ten pozytywnie wpływa na jakość i smak pieczywa po tym czasie do mieszaniny mąki i wody po autolizie dodaję zaczyn oraz sól. Zazwyczaj w przepisach na chleb powinno dawać się 2% soli w stosunku do mąki. Wyrabiam ciasto do momentu kiedy jest odpowiednio sprężyste i odstawiam do wyrośnięcia.
Do osiągnięcia lepszych rezultatów w trakcie pierwszych 40 minut wyrastania można dwa razy poddać ciasto procesowi składania. W przypadku tego konkretnego bochenka nie odgazowywałam ciasta i nie składałam tylko po wyrobieniu odstawiłam na 15 minut, a później jeszcze trzy minuty wyrabiania i formuję bochenek, który umieszczam w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką najlepiej ryżową. Naciągam na foremkę folię, aby na powierzchni nie wysychało ciasto. Ciasto na zakwasie powinno wyrastać około 2,5 może do 3 godzin. Po tym czasie piekłam chleb tak przygotowany w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 40 do 45 min.