Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, która przez wiele wydawał się zapomniana. Obecnie wraca do łask ze względu na rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną. Więcej informacji znajdziecie na blogu: http://katalogsmakow.blogspot.com/2020/05/chleb-orkiszowy-penoziarnisty-ze.html
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, do których dodajemy cukier, przegotowaną letnią wodę i mąkę orkiszową. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, dość gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas i połowę wody przeznaczonej do ciasta. Dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn. Ciasto mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy resztę wody. Teraz ciasto zagniatamy ręką przez mniej więcej 5 minut, dodajemy ziarna słonecznika i jeszcze zagniatamy przez kilka minut. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. Miskę z ciastem przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po 30- 40 minutach ciasto powinno już ładnie wyrosnąć, czyli podwoić swoją objętość.
Blaszkę o wymiarach 28 centymetrów x 24 centymetry natłuszczamy oliwą z oliwek. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto chlebowe i delikatnie rozciągamy palcami tak. Jeżeli ciasto klei się wam do dłoni, zwilżcie dłonie zamaczając je co jakiś czas w letniej wodzie. Gdy ciasto jest już równomiernie rozprowadzone po całej blaszce odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie jajko wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy je widelcem, nagrzewamy też piekarnik do 190 stopni. Gdy widzimy, że ciasto w blaszce nieco się podniosło (mniej więcej na wysokość 1 centymetra), smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami słonecznika i nacinamy na środku w ten sposób, aby powstał znak krzyża. Nacięcie spowoduje, że chleb podczas pieczenia nie popęka. Wszystko zrobione, blaszka wędruje do piekarnika na 60 minut. Na około 15 minut przed końcem pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i nakryć chleb z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej, aby nadmiernie nam się nie przyrumienił. Upieczony chleb pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 20- 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce. Smacznego.