Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, zdrowy chleb upieczony na żytnim zakwasie, z mąki orkiszowej i żytniej razowej.
mikser, miska, forma duża keksowa
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1118
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4311
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1118
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4311
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Najlepiej zaczyn zrobić po południu, przed dniem wypieku.
W dniu pieczenia: Wymieszać przesiane mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia. Smacznego !!!