Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny swojski chlebek z żurawiną.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 36
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 138
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 36
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 138
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
1. Drożdże przekładamy do miski. 2. Dodajemy cukier 3. 2 łyżki mąki 4. Wlewamy 1 szk. wody. 5. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Do większej miski wsypujemy pozostałe mąki.
7. Dodajemy otręby.
8. Wyrośnięty rozczyn, wodę oraz sól.
9. Następnie wsypujemy żurawinę.
10. Wyrabiamy ciasto. 11. Odstawiamy do wyrośnięcia.
12. Po tym czasie, przekładamy do formy.
13. Żółtko mieszamy z mlekiem.
14. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
15. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C. 16. Chlebek gotowy. 17. Smacznego.