Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moi najbliżsi bardzo lubią domowy chleb i piekę go bardzo często. Oprócz tradycyjnego lubię też trochę go urozmaicać. Dzisiejsza moja propozycja to chleb przygotowany na mące orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, dyni oraz przyprawy do pizzy. Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Chleb jest mięciutki w środku, a skórka jest chrupiącą.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 8
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 111
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 8
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 111
Składniki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Drożdże rozkruszamy zalewamy woda, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i wlewamy stopniowo do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszamy łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki. Ciasto powinno się lekko lepić. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Blat kuchenny lub stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę, ciasto ma przestać się kleić. Z ciasta formujemy chlebek zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze na około 15 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 225 C, stawiamy kratkę na blaszce w dolnej części piekarnika (u mnie 3 poziom) a na niej przykryty garnek żaroodporny lub żeliwny. Nagrzany garnek wyciągamy ostrożnie aby się nie poparzyć i wkładamy ciasto. Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykrywamy i pieczemy przez ok. 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez ok.10 minut ( czas musimy dostosować do swojego piekarnika). Gdy chleb jest gotowy to wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero po około godzinie gdy chleb całkiem ostygnie. Smacznego!