Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek choć nie prezentuje się najlepiej jest naprawdę smaczny i przede wszystkim zdrowy. Polecam ;)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12032
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4428
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12032
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6844
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Drożdże połączyć z miodem, chwilkę poczekać. Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i ciepłą wodę, wymieszać i poczekać kilka minut. Potem dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Na końcu dodajemy słonecznik i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe dzielimy na dwa bochenki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch smarujemy stopionym masłem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 25-30 min. Smacznego! Proponuję upiec chlebki w prostokątnych foremkach, by zamiast na szerokość "poszły" na wysokość ;)