Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący włoski chleb, który powstał przy użyciu dwóch tradycyjnych aromatów bazylii i pomidorów. Chleb ciekawie wygląda, a przy tym smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 400
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2628
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1853
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6431
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 400
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2628
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1853
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6431
Składniki
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, bazylię, cukier i sól. Mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy wodę z oliwa i przecierem pomidorowym.
Tak przygotowaną wodę wlewamy do miski z mąka.
Wrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.
Tak wyrobione ciasto przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując zgrabny okrągły bochenek. Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut, albo do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto już podrośnie nacinamy go ostrym nożem na krzyż i dalej odstawiamy do podrośnięcia na kolejne 20 minut.
W między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temp. 230’C góra i dół piekarnika bez termoobiegu. Podrośnięty chleb pieczemy przez 20-25 minut.
Chlebek po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-d