Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący włoski chleb, który powstał przy użyciu dwóch tradycyjnych aromatów bazylii i pomidorów. Chleb ciekawie wygląda, a przy tym smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16946
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16946
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 116
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 333
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 864
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24719
Składniki
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, bazylię, cukier i sól. Mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy wodę z oliwa i przecierem pomidorowym.
Tak przygotowaną wodę wlewamy do miski z mąka.
Wrabiamy ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne.
Tak wyrobione ciasto przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując zgrabny okrągły bochenek. Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na około 35 minut, albo do czasu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto już podrośnie nacinamy go ostrym nożem na krzyż i dalej odstawiamy do podrośnięcia na kolejne 20 minut.
W między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temp. 230’C góra i dół piekarnika bez termoobiegu. Podrośnięty chleb pieczemy przez 20-25 minut.
Chlebek po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-d