Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam chlebek z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. Jest pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, który unosi się w kuchni podczas pieczenia. Sprawdźcie jakie to proste.
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 98
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 53
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 95
Uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów, które doskonale pasuje d...
Odsłon: 98
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 53
Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 95
Składniki
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. Zostawić na 15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.