Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam chlebek z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. Jest pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, który unosi się w kuchni podczas pieczenia. Sprawdźcie jakie to proste.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113042
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 761
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. Zostawić na 15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.