Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam chlebek z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. Jest pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, który unosi się w kuchni podczas pieczenia. Sprawdźcie jakie to proste.
Chleb pszenno - orkiszowy
Składniki
- 700 g. ciepłej wody
- 40 g. drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 700 g. mąki pszennej typ 650
- 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek płatków orkiszowych
Składniki
- 700 g. ciepłej wody
- 40 g. drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 700 g. mąki pszennej typ 650
- 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek płatków orkiszowych

Etapy przygotowania
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. Zostawić na 15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 65
Ostatnio komentowane przepisy
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 65



Składniki
- 700 g. ciepłej wody
- 40 g. drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 700 g. mąki pszennej typ 650
- 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek płatków orkiszowych
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych mąką. Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. Zostawić na 15 minut, żeby podrosły do brzegów foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Smaczny i piękny chlebek. Polecam👍Wyszło dwie blaszki
Piękny chlebuś :)
Piękny wygląd bardzo lubię jeść i robić. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-przekaski/przepis-zdrowy-chleb,195713,bobby.html
Pyszny chlebek.;)