Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy w przygotowaniu, długo utrzymujący świeżość. Polecam z dodatkiem siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika, pestek dyni...
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 422
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 965
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 422
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Składniki
Przygotować zaczyn - cukier, mąka, pokruszone drożdże dodajemy trochę wody i ucieramy na jednolitą masę. Potem powoli dolewamy resztę wody ciągle mieszając. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką. W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min. Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.