Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. W czasach naszego dzieciństwa i młodości, czyli w latach 70-tych i 80-tych to najpopularniejsze pieczywo dostępne w sprzedaży i dzisiaj chleb baltonowski cieszy się dużym powodzeniem, choć wybór pieczywa jest o wiele bogatszy niż 30-40 lat temu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1190
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 145
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1190
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 145
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły. Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej. Wyrabiamy całość około 15 minut. Pozostawiamy wyrobione ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie formujemy ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm. Odkładamy ciasto w foremce, przykryte ściereczką na godzinę, do ponownego wyrośnięcia. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.
Po tym czasie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie zwilżamy wierzch ciasta. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180°C i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenno -żytni baltonowski gotowy!