Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. W czasach naszego dzieciństwa i młodości, czyli w latach 70-tych i 80-tych to najpopularniejsze pieczywo dostępne w sprzedaży i dzisiaj chleb baltonowski cieszy się dużym powodzeniem, choć wybór pieczywa jest o wiele bogatszy niż 30-40 lat temu.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2729
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły. Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, wlewamy olej. Wyrabiamy całość około 15 minut. Pozostawiamy wyrobione ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie formujemy ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 25x12 cm. Odkładamy ciasto w foremce, przykryte ściereczką na godzinę, do ponownego wyrośnięcia. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.
Po tym czasie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie zwilżamy wierzch ciasta. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180°C i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenno -żytni baltonowski gotowy!