Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna szukałem dobrego przepisu na chleb i w końcu trafiłem. Nie trzeba wyklonować do niego zakwasu, wystarczy dzień wcześniej wykonać zaczyn. Chleb zawsze wychodzi i jest przepyszny. Do chleba można dodać nasiona słonecznika, chia czy pestki dyni, wedle uznania, należy tylko uważać, aby nie przesadzić, żeby ciasto nie stało się zbyt ciężkie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118009
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118009
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Zaczyn: Wszystkie składniki połączyć w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Następnego dnia do zaczynu wlać ciepłą wodę, wymieszać. Dodać mąkę, sól i drożdże, dobrze wyrobić (ręką przez około 10 minut). Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany (jest dość luźne, tak ma być – nie dosypywać mąki). Wyrobione ciasto na chleb przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Po połowie tego czasu, ciasto odgazować, zagniatając je jeszcze raz (można polać rękę olejem, ciasto nie będzie przywierać do dłoni). Po upływie trzech godzin zagnieść ciasto raz jeszcze, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do wysmarowanych olejem oraz wysypanymi otrębami blaszek o wymiarach 12x24 cm. Piec w temperaturze 22 stopni C. przez około godzinę. Tak mniej więcej 10 minut przed końcem, chleb można z blaszek wyjąć i dopiec na kratce.