Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, domowe pieczywo z dodatkiem ziaren słonecznika...pycha!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 952
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2825
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 952
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2825
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek podgrzanej maślani i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz ziaren i wymieszać.
Na końcu dodać ziarna, wymieszać i wyrobić ciasto drożdżowe. Wyrobione przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi objętość. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pozostawić do napuszenia. Na końcu posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i można posypać np. siemieniem lnianym.
Piec w temp. 220 stopni przez ok. 45-55 min. Smacznego!