Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnie i smakuje wybornie, wart zachodu
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8565
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7058
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327591
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8565
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7058
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4815
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327591
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) wymieszać dokładnie łyżką lub hakiem do wyrabiania ciasta w misie miksera (ciasto jest dość luźne). Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po godzinie ciasto ponownie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami żytnimi, wyłożyć do niej ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość, mój chleb wyrastał ponad cztery godziny).
Na spód piekarnika postawić naczynie z wodą, rozgrzać do 240 stopni. Wyrośnięty bochenek skropić ciepłą wodą i posypać ziarnami słonecznika.
Chleb piec przez 10 minut w temperaturze 240 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Upieczony bochenek studzić na kartce.