Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś już czasu piekę chleb w domu. Mam zakwas, który dokarmiam i tak to już trwa dłuższy czas. Domowy chleb na zakwasie jest pyszny. Jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką posmarowany masłem to coś wspaniałego. I ten zapach pieczonego chleba, który unosi się po domu! Taniej to pewnie nie wychodzi, ale na pewno smaczniej. I wiemy, co jemy. Po mąkę jeżdżę do młyna w miejscowości obok. I tak już od jakiegoś czasu. Dziś podam przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Piekę też inne chleby, ale ten jest najbardziej uniwersalny. Przygotowanie samego chleba jest bardzo proste. Ale np wieczorem dnia poprzedniego należy dokarmić zakwas, który potrzebuje kilkunastu godzin, żeby wyrosnąć i nabrać właściwości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11829
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16016
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5059
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11829
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16016
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5059
Składniki
Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki i sól. Mieszamy
Do mąki dodajemy zakwas i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki
Ciasto przekładamy do keksówki ( moja specjalna do chleba ma wymiary 30 x 14 - ale można dać do węższej, a chleb będzie wówczas wyższy ) wysmarowanej olejem albo wyłożonej papierem do pieczenia
Keksówkę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na 5-6 godzin
Po tym czasie chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 1 godzinę
Po wyjęciu z piekarnika chleb należy delikatnie wyjąć z keksówki ( ważne ! ) i ostudzić na kratce kuchennej