Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty do zrobienia domowy chlebek z niewielkiej ilości składników .Bardzo smaczny polecam zrobić aż zawsze zechcesz czuć smak swojskiego chlebka w ustach ,
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1591
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 285
Składniki
Mąki odważam i wsypuję do miski dodaję sól, cukier i kminek i wsypuję drożdże suche wlewam wodę i zagniatam ciasto. W przypadku świeżych wkruszam do ciepłej wody dodaję cukier mieszam i wlewam do suchych składników i zagniatam ciast które odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę .
Wyrośnięte ciasto wkładam do wysmarowanego naczynia żaroodpornego by chleb po upieczeniu nie przykleił się do formy , przełożone ciasto zostawiam na 15 minut w naczyniu by podrosło
Wyrośnięte ciasto w naczyniu nacinam i posypuję kminkiem lub makiem
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wstawiam chleb w naczyniu z przykryciem i piekę 30 minut ,Po 30 minutach ściągam pokrywę naczynia i piekę kolejne 30 minut
Upieczony chleb wyciągam z piekarnika a następnie z naczynia by szybciej ostygł
Ostudzony chlebek kroję na kromki i zajadam się z ulubioną wędliną ,serkiem czy co tam lubicie życzę smacznego