Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i pyszny chleb pszenno-żytni.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 362
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 362
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Składniki
Zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę, (mleko lub serwatkę). Wyrobić ciasto, czarnuszką i sezamem posypać górę, ciasto postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę 32 x 12 x 8 cm. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika (200°C), góra/dół, piec 45—60 minut. Upieczony chleb wyłożyć z formy i wystudzić przed krojeniem. Uwagi: Ciasto na chleb powinno mieć strukturę gęstej śmietany. Ilość podanej cieczy jest uzależniona od przyjmowania jej przez mąkę.