Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i pyszny chleb pszenno-żytni.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2540
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3051
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102021
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6404
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2540
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3051
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102021
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6404
Składniki
Zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę, (mleko lub serwatkę). Wyrobić ciasto, czarnuszką i sezamem posypać górę, ciasto postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę 32 x 12 x 8 cm. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika (200°C), góra/dół, piec 45—60 minut. Upieczony chleb wyłożyć z formy i wystudzić przed krojeniem. Uwagi: Ciasto na chleb powinno mieć strukturę gęstej śmietany. Ilość podanej cieczy jest uzależniona od przyjmowania jej przez mąkę.