Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy w przygotowaniu i pyszny chleb pszenno-żytni.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3219
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2334
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3219
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2334
Składniki
Zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Wymieszać w misce mąkę pszenną i żytnią, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, wodę, (mleko lub serwatkę). Wyrobić ciasto, czarnuszką i sezamem posypać górę, ciasto postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę 32 x 12 x 8 cm. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć do formy, postawić powtórnie do wyrośnięcia. Posmarować letnią wodą, wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika (200°C), góra/dół, piec 45—60 minut. Upieczony chleb wyłożyć z formy i wystudzić przed krojeniem. Uwagi: Ciasto na chleb powinno mieć strukturę gęstej śmietany. Ilość podanej cieczy jest uzależniona od przyjmowania jej przez mąkę.