Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś kolejny troszkę ulepszony przepis na chleb pszenny. Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego u mnie na blogu co jakiś czas przewijają się chleby i bułeczki. Ten chleb jest mięciutki, pachnący, delikatny. Wytrzymuje ok 2 dni, później czerstwieje.
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Odsłon: 3854
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie dwóch półkilowych bochenków, bardzo...
Odsłon: 2244
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3555
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 543
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 315
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakow...
Odsłon: 3555
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 543
Soczysta świąteczna szynka.
Odsłon: 315
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 181
Składniki
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. Smacznego :-)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Wielkanocny baranek chlebowy
Pieczywo
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Pieczywo
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Wielkanocny baranek chlebowy
Przygotowałam dla Was wielkanocny baranek chlebowy, który mam nadzieję przypa...
Odsłon: 148
Chleb bez wyrabiania z cebulką prażoną
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 405