Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 65
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 240
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 65
Polecam.
Odsłon: 573
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 842
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 240
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 62
Składniki
W misce wymieszać mąkę z solą. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formy keksowe o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół przez ok 20 minut następnie tylko dół. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.