Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Postanowiłam wypróbować przepis na chlebek do święconki – będzie na zapas. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości. Taki chleb również na śniadanie to idealny początek dnia.
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 737
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1910
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 33
Polecam.
Odsłon: 737
Składniki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Do środka piekarnika wstawić naczynia do zapiekania (bez przykrycia) o średnicy około 10-15 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z naczyniami. Gdy piekarnik i naczynia do zapiekania będą już bardzo gorące, ciasto podzielić na 3-4 części i przełożyć z miski do naczyń. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć folią aluminiową i piec przez 35 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w całości, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką lub w żeliwnym garnku.