Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz rzadziej kupujemy pieczywo z piekarni. Postanowiłam wypróbować przepis na chlebek do święconki – będzie na zapas. Nie wymagało to jakiegoś większego nakładu pracy, a sprawiło mi i rodzinie sporo radości. Taki chleb również na śniadanie to idealny początek dnia.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 49
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 88
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12023
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 209
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 49
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 88
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12023
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 209
Składniki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Do środka piekarnika wstawić naczynia do zapiekania (bez przykrycia) o średnicy około 10-15 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z naczyniami. Gdy piekarnik i naczynia do zapiekania będą już bardzo gorące, ciasto podzielić na 3-4 części i przełożyć z miski do naczyń. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć folią aluminiową i piec przez 35 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w całości, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką lub w żeliwnym garnku.