Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i smaczny. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 805
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis na mój sos grzybowy jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu. Z dod...
Odsłon: 95
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 805
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis na mój sos grzybowy jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu. Z dod...
Odsłon: 95
Składniki
Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką (lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta). Gdy ciasto będzie gotowe, oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Do środka piekarnika wstawić, lekko nasmarowany tłuszczem, garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 200 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 20 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia. Chleb można upiec w dowolnym naczyniu żaroodpornym z przykrywką.