Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy raz piekłam pieczywo. Długo się zbierałam, aż w końcu upiekłam. Pyszny chlebek posypany ziarnami sezamu, pulchniutki i pachnący. Polecam!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8900
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21838
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 504
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8900
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21838
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 504
Składniki
W garnuszku przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cztery łyżki zakwasu i dwie łyżki mąki. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy 60 dkg mąki, wlewamy zakwas przewidziany do ciasta chlebowego, dodajemy sól i rozczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. U mnie ten proces trwał 3- 4 minuty.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami sezamu. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie nasz surowy chlebek wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika, pieczemy 40 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Smacznego.