Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13034
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1677
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232113
Składniki
Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy. Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb. Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało. Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.
Powinien wychodzić z blaszki. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego :)