Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Składniki
Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy. Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb. Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało. Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.
Powinien wychodzić z blaszki. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego :)