Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy.
Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb.
Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało.
Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.
Powinien wychodzić z blaszki.
Piekłam 40 minut w 180 stopniach.
Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego :)
Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolski...
Odsłon: 22280
Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty...
Odsłon: 9278
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 158
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 218
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 103
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 158
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 218
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 103
Składniki
Zakwas: codziennie przez tydzień, do litrowego słoja dodaje się po łysze maki żytniej i wodę, miesza się. Po paru dniach będzie się już unosił a po tygodniu będzie mocno kwaskowy. Do misy robota dałam trzy szklanki mąki- pół litra zakwasu.- resztę zakwasu można zacząć znowu dokarmiać aby mieć na następny chleb. Dodałam jeszcze sól i oliwę. Ciasto wyrobiłam robotem 10 minut.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej blaszki. Nacięłam je i posmarowałam mąką rozrobioną w wodzie. Użyłam semoliny, bo chciałam uzyskać skorupkę, ale wielkiego efektu to nie dało. Odstawiłam do wyrośnięcia na kilka godzin.
Powinien wychodzić z blaszki. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 60
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2998