Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17685
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1787
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15359
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5752
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9086
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17685
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1787
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15359
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5752
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9086
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: <br /> <br /> Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.<br /> <br /> W dniu pieczenia:<br /> <br /> Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch czarnuszką.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie i zwiększy swoją objętość dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Po ostudzeniu, kroimy i konsumujemy.<br /> <br /> Udanego pieczenia :)