Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No powiem wam, że dziś to przesadziłam :) Chleb jest meeeegggggga. Chrupiąca skórka, połysk i ten zapach. My już zaczęliśmy na ciepło.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326672
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12120
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326672
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12120
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16985
Składniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie podane wyżej składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Ja zagniatałam hakiem i zajęło mi to ok. 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, z ciasta formujemy bochenek chleba, układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze. Powtórnie odstawiamy na godzinkę. Tuż przed samym pieczeniem gotujemy pomadę. Wyczytałam o niej w jakiejś książce kucharskiej i nawet nie myślałam że to taka super sprawa. Posłuży nam do posmarowania wyrośniętego chleba. POMADA 50 ml wody niepełna łyżeczka mąki mała szczypta soli Wszystkie składniki gotujemy. KOŃCOWE WYKONANIE Wyrośnięty chlebak nacinamy, Ale niekoniecznie - kwestia gustu. Smarujemy go obficie ugotowaną pomadą. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut. SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK