Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na drożdżach, pszenny, z ziarnami, pyszny......
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 38
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 80
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11844
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 38
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 80
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11844
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Składniki
Ziarna uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W sporej misce wymieszać mąkę z solą, wlać wodę z drożdżami i oliwę, dodać ziarna. Wszystko wymieszać tylko do połączenia składników. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około cztery godziny.
Po tym czasie ciasto złożyć, rozciągając je i składając do środka. Składanie należy powtórzyć jeszcze dwa razy co pół godziny. Przy ostatnim składaniu z ciasta uformować owalny bochenek. Łączeniem do dołu przełożyć go do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do temperatury 250 stopni. Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego ciasto razem z papierem, ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż bochenka, przykryć pokrywką i natychmiast wstawić z powrotem do piekarnika.
Pięć przez około 20 minut, zdjąć pokrywkę, temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i dopiekać jeszcze przez 15 minut. Studzić na kratce.