Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 126
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 258
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23548
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 318
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 126
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 258
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23548
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 318
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin. W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st.C i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego !!!