Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja żytniego razowego chleba z mąk mieszanych.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7574
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2404
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 527
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7574
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 204
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2404
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 527
Składniki
Namoczyłam żyto przez noc. Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb.
Do misy dałam po szklance mąk, szklankę namoczonego żyta i 500ml zakwasu i sól. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu.
Chleb posmarowałam wodą, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na cztery godziny. Bez kaloryfera 8 godzin. Gdy wyrośnie dałam do piekarnika w 220 stopniach na 10 minut a potem zmniejszyłam gaz do 180 stopni na 40 minut. W sumie będzie się piekł 50 min. Jeśli pieczemy dwie blaszki ten czas się wydłuża. Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą.
Najlepiej smakuje z domową kiełbasą. Smacznego :)