Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja żytniego razowego chleba z mąk mieszanych.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101969
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5844
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101969
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5844
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Składniki
Namoczyłam żyto przez noc. Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb.
Do misy dałam po szklance mąk, szklankę namoczonego żyta i 500ml zakwasu i sól. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu.
Chleb posmarowałam wodą, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na cztery godziny. Bez kaloryfera 8 godzin. Gdy wyrośnie dałam do piekarnika w 220 stopniach na 10 minut a potem zmniejszyłam gaz do 180 stopni na 40 minut. W sumie będzie się piekł 50 min. Jeśli pieczemy dwie blaszki ten czas się wydłuża. Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą.
Najlepiej smakuje z domową kiełbasą. Smacznego :)