Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja żytniego razowego chleba z mąk mieszanych.
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1331
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 538
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Polecam.
Odsłon: 363
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1331
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 538
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Składniki
Namoczyłam żyto przez noc. Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb.
Do misy dałam po szklance mąk, szklankę namoczonego żyta i 500ml zakwasu i sól. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu.
Chleb posmarowałam wodą, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na cztery godziny. Bez kaloryfera 8 godzin. Gdy wyrośnie dałam do piekarnika w 220 stopniach na 10 minut a potem zmniejszyłam gaz do 180 stopni na 40 minut. W sumie będzie się piekł 50 min. Jeśli pieczemy dwie blaszki ten czas się wydłuża. Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą.
Najlepiej smakuje z domową kiełbasą. Smacznego :)