Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja żytniego razowego chleba z mąk mieszanych.
Dzisiaj spaghetti danie które lubi moja rodzinka. Polecam
Odsłon: 798
Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie be...
Odsłon: 66
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 70
Szybki i pyszny obiad:) Jeśli ktoś nie ma czasu na zrobienie własnego sosu mo...
Odsłon: 3089
Dzisiaj spaghetti danie które lubi moja rodzinka. Polecam
Odsłon: 798
Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie be...
Odsłon: 66
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 70
Szybki i pyszny obiad:) Jeśli ktoś nie ma czasu na zrobienie własnego sosu mo...
Odsłon: 3089
Składniki
Namoczyłam żyto przez noc. Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb.
Do misy dałam po szklance mąk, szklankę namoczonego żyta i 500ml zakwasu i sól. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu.
Chleb posmarowałam wodą, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na cztery godziny. Bez kaloryfera 8 godzin. Gdy wyrośnie dałam do piekarnika w 220 stopniach na 10 minut a potem zmniejszyłam gaz do 180 stopni na 40 minut. W sumie będzie się piekł 50 min. Jeśli pieczemy dwie blaszki ten czas się wydłuża. Po upieczeniu chleb ponownie smarujemy wodą.
Najlepiej smakuje z domową kiełbasą. Smacznego :)