Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb serowy (twarogowy)z ziarenkami słonecznika ,który jest świeży przez kilka dni.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 237
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 237
Składniki
Od naszego mleka odlej 50 ml wsyp łyżeczkę cukru zamieszaj , pokrusz drożdże zamieszaj ,aż się rozpuszczą na końcu dodaj 3 łyżki mąki i dobrze to zamieszaj ,przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn ,zamieszaj ,dodaj rozdrobniony ser (rozdrobniony widelcem na talerzu).Dodaj sól i mleko ,teraz to wszystko zagnieć ręką, wlej olej i zagniataj. Wyrabiaj do momentu ,aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Na koniec wsyp ziarna słonecznika ,zostaw garść do posypania naszego chleba. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
tak wygląda ciasto które wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę , podsypaną mąką składamy na 3 i znowu składamy na 3 jak chusteczkę. Do przygotowanych foremek wkładamy ciasto na chleb i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 lub 40 minut.
Wyrośnięty chleb smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni funkcja góra, dół. Pieczemy w temperaturze 250 stopni , funkcja gór, dół na środkowej półce przez 25 minut .
Upieczony chleb.
Chleb studzimy na kratce i ostudzony możemy konsumować z naszą ulubioną wędlinką. Smacznego!