Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb serowy (twarogowy)z ziarenkami słonecznika ,który jest świeży przez kilka dni.
Składniki
Od naszego mleka odlej 50 ml wsyp łyżeczkę cukru zamieszaj , pokrusz drożdże zamieszaj ,aż się rozpuszczą na końcu dodaj 3 łyżki mąki i dobrze to zamieszaj ,przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn ,zamieszaj ,dodaj rozdrobniony ser (rozdrobniony widelcem na talerzu).Dodaj sól i mleko ,teraz to wszystko zagnieć ręką, wlej olej i zagniataj. Wyrabiaj do momentu ,aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Na koniec wsyp ziarna słonecznika ,zostaw garść do posypania naszego chleba. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
tak wygląda ciasto które wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę , podsypaną mąką składamy na 3 i znowu składamy na 3 jak chusteczkę. Do przygotowanych foremek wkładamy ciasto na chleb i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 lub 40 minut.
Wyrośnięty chleb smarujemy wodą lub mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni funkcja góra, dół. Pieczemy w temperaturze 250 stopni , funkcja gór, dół na środkowej półce przez 25 minut .
Upieczony chleb.
Chleb studzimy na kratce i ostudzony możemy konsumować z naszą ulubioną wędlinką. Smacznego!