Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do upieczenia chleba nie trzeba wiele. Wystarczą proste składniki, które dostaniemy w każdym sklepie. Siostra Aniela oprócz podstawowych produktów tj.: mleko, woda, mąka, sól, cukier i drożdże do ciasta dodaje również odrobinę kminku, który dobrze wpływa na trawienie, a do tego nadaje pieczywu lepszego smaku.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 54
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 93
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12142
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 54
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 93
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12142
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 210
Składniki
Mleko delikatnie podgrzewamy i przelewamy do miski. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru. Składniki mieszamy i odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
Do osobnej miski przesypujemy dwa rodzaje mąki, łyżeczkę soli i płaską łyżkę kminku. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę. Uwaga: Zamiast wody można dać również serwatkę. Dzięki temu chleb będzie dłużej świeży i bardziej winny.
Z podanych składników zagniatamy ciasto na chleb. Siostra Aniela niekiedy wzbogaca ten przepis o pestki słonecznika lub dyni.
Wyrobione ciasto posypujemy lekko mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrabiamy dłońmi i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 60 minut.