Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez porównania lepszy niż pieczywo kupne tego typu
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru i 100 ml. wody wymieszać i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuścić foremkę keksową długości ok 28 cm. i oprószyć mąką. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałą wodę, masło, jajko, sól i rozczyn. Ciasto wyrabiać mikserem ok 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i ponownie zagnieść. Przełożyć do formy keksowej, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie chleb piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Doskonale smakuje jako tosty, sandwich czy jako słodka kanapka.