Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez porównania lepszy niż pieczywo kupne tego typu
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2148
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7731
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4703
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2148
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7731
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4703
Składniki
Rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru i 100 ml. wody wymieszać i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuścić foremkę keksową długości ok 28 cm. i oprószyć mąką. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałą wodę, masło, jajko, sól i rozczyn. Ciasto wyrabiać mikserem ok 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i ponownie zagnieść. Przełożyć do formy keksowej, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie chleb piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Doskonale smakuje jako tosty, sandwich czy jako słodka kanapka.