Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb tostowy.
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 29
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 29
Składniki
W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta i końcówką hak wyrabiam ciasto.
Wyrobione ciasto zdejmuję z haka.
Formuję kulę i pozostawiam przykryte do wyrośnięcia.
Formę i wieko natłuszczam tłuszczem w sprayu.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na płat długości formy.
Płat ciasta należy złożyć z każdej strony, rozwałkować i ponownie złożyć. Następnie rozwałkować tak, aby szerokość płatu odpowiadała długości formy. Formujemy wałek.
Uformowany wałek ciasta wkładam do natłuszczonej formy i pozostawiam przykryty lnianą ściereczką w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Na formę z wyrośniętym ciastem nakładam wieko i piekę około 70 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C ( zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha to znak że chleb jest upieczony).
Upieczony chleb wyjmuję z formy i studzę na kratce kuchennej.
Taki chleb można upiec w formie keksowej o podobnym rozmiarze.