Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb twarogowy to ciekawy rodzaj domowego pieczywa, który jest bardzo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, przypominając nieco bułkę. Najlepiej smakuje z samym masłem lub plasterkiem własnoręcznie pieczonego pasztetu, choć... z pewnością znajdziesz dla tego chlebka własne zastosowanie. Twaróg dodaje pieczywu wyjątkowej delikatności i powoduje, że chleb szybko nie czerstwieje. Aby wzbogacić smak, dosyp do ciasta łyżkę suszonej cebulki.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15638
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1425
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12535
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15638
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1425
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12535
Składniki
Przygotuj dużą miskę. W ciepłej wodzie (ok. 40°C) rozmieszaj suche drożdże i odstaw na 7-8 minut. Przelej drożdże do miski, dodaj pokruszony twarożek, wsyp sól, sodę, cukier, a na koniec wbij jajko i wszystko wymieszaj łyżką. Małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę, następnie zagnieć miękkie, lekko lepiące ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie, gdy ciasto dobrze wyrosło, przenieś je na podsypaną mąką stolnicę. Zwilż dłonie olejem, ugnieć ciasto kilka razy, a potem przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką wysokiej, ceramicznej foremki (ok. 25 cm) lub żeliwnego garnka. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 50 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło.
Wstaw foremkę z chlebem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 40-45 minut. Upieczony chlebek odstaw do przestygnięcia, wyjmij z formy, krój na kromki i konsumuj.