Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb watykański zwany również pod nazwami: chleb przyjaźni Amiszów oraz chlebek szczęścia. Jest to pewien rodzaj kulinarnego "łańcuszka szczęścia". Cała procedura przygotowania pieczywa trwa około 10 dni. Zaczyna się od osoby, która robi zakwas, dokarmia go, a następnie dzieli na cztery równe części. Jedną z nich zostawia dla siebie, pozostałe trzy rozdaje sąsiadom. Każda z osób używając gotowego zakwasu piecze słodki chlebek z jabłkami i orzechami. Legenda głosi, że przygotowanie chlebka na takim zakwasie przynosi szczęście i powinno się go upiec przynajmniej raz w życiu.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Składniki
Przygotuj zaczyn. Mąkę i cukier przesyp do dużej miski, wlej mleko, składniki wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 3 dni (przechowuj w temperaturze pokojowej).
Czwartego dnia dodaj szklankę cukru. Ciasta nie mieszaj.
Piątego dnia dodaj szklankę mleka. Ciasta nie mieszaj.
Szóstego dnia dodaj półtorej szklanki mąki. Ciasta nie mieszaj.
Siódmego dnia wymieszaj wszystkie składniki. Czynność wykonaj rano, po południu i wieczorem.
Ósmego dnia dodaj szklankę mąki. Ciasta nie mieszaj.
Dziewiątego dnia ciasto podziel na cztery równe części. Jedną z nich pozostaw sobie, pozostałe trzy rozdaj sąsiadom.
Dziesiątego dnia upiecz chleb watykański. Do ciasta dodaj szklankę oleju, półtorej szklanki mąki, trzy jajka, proszek do pieczenia, bakalie, jabłka starte na tarce na dużych oczkach, sól i cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chleb watykański piecz przez około 55-60 minut (do suchego patyczka).