Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb watykański zwany również pod nazwami: chleb przyjaźni Amiszów oraz chlebek szczęścia. Jest to pewien rodzaj kulinarnego "łańcuszka szczęścia". Cała procedura przygotowania pieczywa trwa około 10 dni. Zaczyna się od osoby, która robi zakwas, dokarmia go, a następnie dzieli na cztery równe części. Jedną z nich zostawia dla siebie, pozostałe trzy rozdaje sąsiadom. Każda z osób używając gotowego zakwasu piecze słodki chlebek z jabłkami i orzechami. Legenda głosi, że przygotowanie chlebka na takim zakwasie przynosi szczęście i powinno się go upiec przynajmniej raz w życiu.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424887
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10672
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 746
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424887
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10672
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336950
Składniki
Przygotuj zaczyn. Mąkę i cukier przesyp do dużej miski, wlej mleko, składniki wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 3 dni (przechowuj w temperaturze pokojowej).
Czwartego dnia dodaj szklankę cukru. Ciasta nie mieszaj.
Piątego dnia dodaj szklankę mleka. Ciasta nie mieszaj.
Szóstego dnia dodaj półtorej szklanki mąki. Ciasta nie mieszaj.
Siódmego dnia wymieszaj wszystkie składniki. Czynność wykonaj rano, po południu i wieczorem.
Ósmego dnia dodaj szklankę mąki. Ciasta nie mieszaj.
Dziewiątego dnia ciasto podziel na cztery równe części. Jedną z nich pozostaw sobie, pozostałe trzy rozdaj sąsiadom.
Dziesiątego dnia upiecz chleb watykański. Do ciasta dodaj szklankę oleju, półtorej szklanki mąki, trzy jajka, proszek do pieczenia, bakalie, jabłka starte na tarce na dużych oczkach, sól i cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chleb watykański piecz przez około 55-60 minut (do suchego patyczka).