Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb weselny jest tradycją w wielu krajach podczas witania nowożeńców. W ten sposób życzy się im długiego i bogatego, wspólnego życia. Sprawdź, jak samemu upiec ten wyjątkowy przysmak!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1308
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24885
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1308
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24885
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 92
Składniki
Przygotuj zaczyn. Ciepłą wodę rozmieszaj z drożdżami i odstaw do momentu uzyskania piany.
Dodaj mąkę i sól do osobnej miski i wymieszaj do połączenia. Wlej mieszankę drożdży oraz zimną wodę. Mieszaj do uzyskania lepiej kuli ciasta. Odstaw na 15 minut.
Przenieś ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do podwojenia objętości, na ok. 2 godziny. Następnie lekko je uderz i ugniataj przez 5 minut.
Przykryj folią spożywczą do momentu użycia.
Przygotuj chleb. W małej misce wymieszaj wodę, miód i drożdże. Odstaw aż mieszanina powiększy swoją objętość.
W młynku do przypraw zmiel koper, anyż i kolendrę.
Do miski robota kuchennego dodaj: połowę zaczynu do ciasta, mąkę, oliwę, mieszankę drożdży, przyprawy i sól. Zmiksuj do połączenia.
Powoli dodawaj wodę, cały czas miksując, aż powstanie kula ciasta. Przełóż ją do lekko naoliwionej miski i odstaw na ok. 2 godziny, do podwojenia swojej objętości.
Następnie ciasto uderz i ugniataj na podsypanej mąką powierzchni roboczej do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Cały czas podsypuj mąką, aż całość przestanie się kleić do rąk.
Uformuj kulę w kształt bochenka i umieść do na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce do pieczenia. Odstaw na godzinę, do podwojenia objętości.
Ostrym nożem natnij krzyż na bochenku i posyp go ulubionymi dodatkami – makiem, sezamem, słonecznikiem.
Wstaw chleb weselny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 st. Celsjusza na 10 minut, a następnie zmniejsz ciepło do 200 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut.
Wyjmij bochenek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.