Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb wigilijny to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu chleb który idealnie sprawdzi się na Wigilię. Jestem przekonana że zachwyci twoją rodzinę. Chleb upiekłam na domowym zakwasie co sprawiło że jest jeszcze bardziej smaczniejszy. Dołożyłam jeszcze odrobinę kminku i jest idealnie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2530
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1524
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2215
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2530
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1524
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2215
Składniki
Zaczęłam już kilka dni wcześniej od przygotowania zakwasu. W słoiku umieściłam 4 łyżki mąki żytniej i dodałam około 6 łyżek wody .Woda była ciepła. Słoik przykryłam pieluchą i odstawiłam w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dokarmiłam zakwas 2 łyżki mąki żytniej i około 4 łyżki ciepłej wody. Tą czynność wykonywałam codziennie przez kilka dni .Zakwas już po 6 dniach był gotowy.Czuć było jego kwaskowaty zapach. Gdy mamy już zakwas możemy przygotowywać chleb. W misce umieszczam 4 czubate szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 3/4 szklanki naszego zakwasu, 1 solidną łyżkę soli oraz około 3 szklanki ciepłej wody. Dodatkowo dodałam jeszcze kminek. To wszystko mieszam łyżką ale nie wyrabiam robotem. Ciasto powinno być dość kleiste. Przygotowuję keksówki. u mnie z tych składników wyjdą 2 małe chlebki. Formę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto równomiernie w dwóch foremkach. Na górze posypują kminkiem. Chleb przykrywam w ciepłe miejsce i odstawiam na około 4 godziny. Można zostawić również na noc chleb bardzo ładny wyrośnie. Jeśli nam się spieszy możemy zostawić na 2 godziny i dodać na przykład suche drożdże wtedy chleb szybciej urośnie. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni około 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku. Chleb jest gotowy.